יום שלישי, 26 בנובמבר 2013

מרק עדשים, ירקות וחזה אווז מעושן



מה קורה עם השפעת (וירוס?) הזאת השנה? בחים שלי עוד לא פגשתי כל כך הרבה קרובים ומכרים חולים בין רגע ובצורה מאוד קשה. כולל אותי ואת שלו. שלו פעמיים תוך חודש וחצי היה עם דלקת ריאות(!) ופעם עם דלקת אוזניים במקביל לריאות, ודלקת גרון שבוע לאחר מכן. מטורף, לא? לדברי הרופאה זהו וירוס קשה (שכחתי מה שמו) אשר גורם לדלקות בגוף (דלקות עיניים, ריאות, אוזניים, גרון). רבים אומרים שזה בגלל הכניסה הראשונה של שלו לגן, אבל אני לא חושבת כך. גם אני לפני שבוע קיבלתי התקף משוגע של שפעת ואף לראשונה בחיי לקחתי כדור והזעקתי את אימא שלי אלינו הביתה באמצע הלילה. אני לא מאמינה שזה קורה! שלו ואני בריאים וחזקים בד"כ ולמעט הצטננויות קלות בעונות מעבר לא סובלים ממחלות רציניות ולא מבקרים רופאים. אבל הפעם... וזה לא רק אנחנו. הרבה אנשים לפתע נחלשים ומושבטים עקב השפעת המטורפת הזאת שתפסה אותנו השנה.

אין לי הרבה פתרונות כיצד להילחם בשפעות האלה למעט לנסות לחזק את מערכת החיסון. ולפני הכל על ידי תזונה. לצרוך שפע של פירות וירקות, אגוזים וקטניות ושתייה מרובה של תה ירוק. אגב, אם להאמין לדברי הנטורופתית שהייתי אצלה, אז ירקות שורש הם אלה שהכי תורמים לחיזוק מערכת חיסונית. ובעיניי אין שום מאכל אשר יכול להכיל בתוכו גם ירקות, גם ירקות שורש וגם קטניות מאשר מרק. ועוד משהו ששמעתי לפני זמן מה בתוכנית בריאות מסוימת, מסתבר שמה שהורס את מרבית הוויטמינים בירקות בזמן בישול זאת הרתיחה של המים ולאו דווקא הטמפרטורה או משך הבישול. בזמן שהמיים מתחממים ומגיעים לרתיחה משתחרר החמצן והוא הוא זה שפוגע בערכים תזונתיים של ירקות. לכן עדיף לבשל אוכל במיים שכבר עברו הרתחה (נגיד להרתיח מיים בקומקום ואחרי זה לשפוך לסיר המרק). מיים מורתחים – מיים ללא חמצן.

מרכיבים:
1 בצל גדול
2 גזרים
1 שורש פטרוזיליה
1 חזה אווז מעושן
4 שיני שום
2 כפות רסק עגבניות

1 כוס עדשים חומות מושרות למשך שעתיים
3 תפוחי אדמה
2 תחתיות ארטישוק
1 בטטה
מלח לפי הטעם
שבבי צ'ילי יבש לפי הטעם (רבע כפית זה מעל ומעבר)
1 כפית סוכר
2 עלי דפנה

1/2 צרור פטרוזיליה + 2 שיני שום או כף פסטו פטרוזיליה

הכנה:
1. לחמם כ-2 כפות שמן בתוך הסיר.
לקצוץ את הבצל לקוביות קטנות ולטגן עד שקיפות.
לחתוך את החזה אווז לקוביות ולהוסיף לבצל, לטגן עוד כשתי דקות.
בפומפייה עבה לגרד את הגזר ואת שורש הפטרוזיליה הקלופים. להוסיף לבצל ולהמשיך טיגון-אידוי.
להוסיף שיני שום קצוצות גס.
כאשר כל הירקות מתחילים להיות רכים מוסיפים את רסק העגבניות ומאדים עוד כדקה.

2. למלא כ-3/4 סיר מיים ולהוסיף:
תפוחי אדמה ובטטות קלופים וחתוכים לקוביות.
להוסיף את תחתיות הארטישוק חתוכות לרבעים.
את העדשים.
להוסיף את התיבול למעט הפטרוזיליה/פסטו.
לאחר חצי שעה של בישול לטעום ולתקן תיבול.

3. לבשל את המרק כשעה וחצי-שעתיים או עד להתרככות של העדשים וכל הירקות.
לקראת סיום הבישול להוסיף כף פסטו פטרוזיליה או לחילופין לקצוץ דק ככל האפשר את הפטרוזיליה ושני שיני שום ולהוסיף למרק.

להגיש חם עם קרוטונים תוצרת בית.

הערות שוליים: חזה אווז זאת אופצייה ולא חובה. מוסיף טעם נפלא למרק אך אפשר לוותר ולעשות את המרק צמחוני.

הכמויות הינן לסיר בינוני.

סוף סוף הגיע תורו של המרק הזה להתפרסם :-) הוכן וצולם לפני... אפשר לראות לפי הגוזל שלי בתמונה... לפני שנתיים, אבל הוא מאוד רלוונטי לנו היום.

בתיאבון!









נטי

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...