יום רביעי, 1 ביוני 2016

לחם דבש וחמניות




מרובע. עגול. קלוע. אליפטי. גבוה. שטוח. לבן. מלא. מתוק. עם מחמצת. עם שמרים. עם בירה. עם סודה. עם חלב וביצים. ואפילו ממולא ומתובל.
הוא יכול להיות בכל צורה, גודל וצבע, בטקסטורות שונות, וארומה מיוחדת.
אלה רק המילים הראשונות שאני חושבת עליהן כשאני שומעת את המילה "לחם".

מאז שאני זוכרת את עצמי, פרוסות עבות של לחם לבן או לחם שיפון רוסי היו על שולחננו. בהיותי ילדה אשר גדלה באוקראינה, וקורנפלקס כנראה טרם הגיע אליה אי שם בשלהי שנות ה-80, ארוחת בוקר שלנו בימי חול תמיד הייתה מבוססת על לחם: לחם עם דבש וחמאה, לחם עם חמאה וריבת פתל או דובדבנים חמוצים, לחם עם חמאה וביצה קשה או נקניקיה, ביצת עין עם לחם שיפון מלא, לחם עם חמאה-מלח-פלפל שחור-ופרוסות עגבנייה, לחם לבן עם חמאה וסוכר (יאמי אמתי! הכי טעם של ילדות J ), לחם עם חמאה וגבינה צהובה. והכי מעדן היה אצל סבתא טניה לטבול לחם שיפון בשמן חמניות לא מזוכך העשיר בטעם וריח של גרעיני חמניות קלויות, מלח והחלק הירוק של שום טרי (הגבעול הירוק הטרי). ללחם תמיד הייתה חשיבות רבה בבית. מדי כמה ימים קנינו לחם אחד עגול לבן ולחם שיפון עגול גדול. או לחם מלא מלבני ושני לחמים אליפטיים לבנים שנקראים בטון (BATON).

לחם זה דבר מיוחד וקסום – החל מרגע ערבוב כל המרכיבים וכלה בצליל נקישה חלול על תחתית הלחם כשהוא יוצא מהתנור, ולבסוף ארומה המשכרת שלא ניתן לבלבל עם שום דבר אחר כשהלחם הטרי מתקרר על גבי הרשת. ופטפוט? שמעתם איך הלחם מפטפט?? בפעם הבאה כשתוציאו לחם טרי מהתנור, היצמדו אליו עם האוזן (אבל לא ממש, בלי לקבל כוויה) ותשמעו את הפיצוצים העדינים הבאים מהקרום החם. זה קסם אמתי! כבר עשר וחצי שנים אני אופה לחמים בעצמי ולא מעזה לקנות שום מאפה ברשתות השיווק. ואף פעם, אבל אף פעם, לא התעייפתי מאפיית לחם והתענוג הגדול הזה גם לא יכול להימאס עלי. כל התחלה של בצק זה כמו התחלה של הריון – ממרכיבים פשוטים וסתמיים נוצר בצק חיי ונושם, רך וגמיש, וכמו תינוק גם הוא דורש יחס אישי, חום, אהבה, עדינות ו... מנוחה. לא משנה כמה לחמים אפיתי עד כה ולא משנה כמה לחמים אפיתי בבת אחת, כל לחם נלוש ונאפה עם אהבה ונשמה הייחודיים רק לו. המטרה הסופית של כל כיכר לחם הינה לקבל תוכן רך ואוורירי,  קרום קריספי ומתפצפץ, ארומה עמוקה וטעם בלתי נשכח. בטוחני שכל אחד יכול לאפות לחם. וכל אחד יכול לקבל בדיוק את הכיכר שהוא מדמיין לעצמו!

למיטב זכרוני, לחם דבש וחמניות היה הלחם השלישי שלי שאפיתי לראשונה לפני יותר מעשור. זהו מתכון נפלא של סמדר זורע-ברמק. אפיתי הרבה לחמים לפי המתכונים שלה ולעולם לא היה שום פקשוש. לחם דבש וחמניות אחד הלחמים האהובים שלי אותו אפיתי הכי הרבה פעמים.

לחם דבש וחמניות


חומרים ל-2-3 כיכרות:

3 כוסות קמח מלא
4-3 כוסות קמח לחם לבן
1 כף מלח
¾ כוס סובין
½ 1 כפות שמרים יבשים (או 30 גרם שמרים טריים)
½ 2 כוסות מים פושרים
¼ כוס דבש
50 גרם חמאה מומסת או 2-3 כפות שמן
1 כוס זרעוני חמניות קלופים לא קלויים

לציפוי:
ביצה טרופה
מעט גרעיני חמניות וסובין

אופן הכנה:
1. מנפים לקערה את הקמח המלא ו-3 כוסות מהקמח הלבן. מוסיפים את המלח והסובין ומערבבים. מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים (אם משתמשים בשמרים טריים, ממיסים אותם מקודם בקערית נפרדת עם כוס מהמים וכפית מהדבש, משהים לתסיסה במשך מספר דקות ומוסיפים אל תערובת הקמח עם שאר החומרים).

2. יוצרים גומה בתערובת הקמח ומוסיפים אליה את הדבש, החמאה המומסת והמים ומערבבים לבצק אחיד.

3. לשים את הבצק במשך כ-10 דקות עד שיהפוך חלק וגמיש. אם הבצק דביק מאוד ולא נוח ללישה - מוסיפים עוד מעט קמח לבן, לפי הצורך.

4. מגלגלים את הבצק בקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד או במגבת לחה ומשהים לתפיחה כשעה-שעה וחצי, עד הכפלת הנפח.

5. מוציאים את הבצק מהקערה, משטחים אותו ביד על משטח לעלה עבה ורחב ומפזרים עליו את גרעיני החמניות. מגלגלים ולשים ביחד עד לפיזור אחיד של הגרעינים בבצק.

6. מחלקים את הבצק ל-3 או 2 חלקים שווים, לשים מעט כל חלק ומעצבים לכדור מהודק. מניחים את הכדורים על נייר אפייה בתבנית התנור, משטחים אותם קצת באצבעות הידיים, מכסים בניילון או במגבת לחה ומשהים לתפיחה כ-45 דקות, או עד הכפלת הנפח.

7. מברישים את פני הכיכרות שתפחו בביצה טרופה ומפזרים מעט גרעיני חמניות וסובין לקישוט.

8. אופים בתנור שחומם מראש ל-180°, כ-40 דקות, או עד שהכיכרות ישחימו וייעשו קלות במשקלן.

9. מוציאים את הכיכרות מהתנור ומצננים על רשת.

את הלחם הגשתי עם סלט ביצים מיוחד וטעים! (המתכון בפוסט הבא).

חשוב! מי שטרם נרשם/השתתף בסדנאות הבישול שלי, מוזמן ליצור קשר. סדנאות בישול לכל הגילאים כולל הפעלה לימי הולדת. בין הנושאים הפופולריים 3(!) סדנאות שונות של בצקי שמרים! פרטים אודות הסדנאות ניתן לראות כאן:









בתיאבון!

נטלי

4 תגובות:

  1. היי, לגבי סדנאות בישול.
    את מעבירה רק בבית הלקוח? יש סדנאות אישיות?

    השבמחק
    תשובות
    1. ערב טוב,
      לעת עתה הסדנאות מועבות בבית הלקוח. אבל בקרוה אתחיל להעביר סדנאות בישול גם אצלי בבית. תעקבי אחרי הבלוג ותקבלי הודעה בנושא :-)
      וכמובן את יכולה לפנות אלי למייל להתכתבות אישית יותר במידה ויצוצו שאלות נוספות:
      natalii.art@gmail.com

      מחק
    2. תודה. עוד שאלה, כל הסדנאות נמשכות 3 שעות?

      מחק
    3. ערב טוב ושבת שלום!
      רוב הסדנאות אכן בנות כ-3 שעות. אך סדנאות שמרים אורכן כ-4-5 שעות. במידה ורוצים גם לשמוע וללמוד וגם ללוש ולאפות לא יספיקו 3 שעות.

      בברכה,
      נטי

      מחק

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...