יום שבת, 28 ביולי 2018

עוגת מוס מנגו ליום הולדת 5 של לוטם


הגוזלית שלי חגגה יום הולדת 5! לא יודעת מה ואיך ומתי... אבל היא עדיין התינוקת שלי. תינוקת קטנה ושובבה, עם תלתלים חומים, שתי עינים חומות ענקיות ומבט עמוק שכל היקום משתקף בתוכו. הגוזלית שלי מטורפת על מנגו. רק מתחילה העונה והיא מיד תופסת מנגו בשלים מהמדפים בסופר ומעמיסה לי לעגלה. וגם כשהעונה נגמרת, העלמה הצעירה שלי לא מוכנה להפסיד שום מנגו זהוב-אדום לחיים, עסיסי ומתוק.

ימי הולדת של ילדיי הינם האירעים הכי משמעותיים עבורי בשנה. ומה שחשוב לי בימים משמחים אלה, זה לאסוף יחד את כל אהוביי ויקיריי, קרי המשפחה הנהדרת שלי. לא תמיד אני עושה יום הולדת של כל הגן או הכיתה, אך תמיד תמיד יום הולדת של כל המשפחה. מה זה אומר? שולחן ארוך וערוך במטעמים נהדרים מעשה ידיי, וכמובן, גולת הכותרת זה עוגת יום ההולדת. לא עוגת שוקולד עם סוכריות, ולא עוגה בחושה עם בצק סוכר, אלא עוגה כזאת שמהווה קישוט אמתי על שולחן יום ההולדת. בגדול, אני לא יודעת האם ילדיי, כשיגדלו, ירגישו חסך בעוגות שוקולד עם סוכריות וכל-מיני-דברים-מיותרים, אולי כן, ואולי אף ידברו על זה עם הפסיכולוגים שלהם ;-) אבל באמת, אני חושבת שעוגת יום הולדת צריכה להיות גם חגיגית וגם טעימה ומעלפת. כי בלי עוגה אין חגיגה.

קניתי שקית מלאה מנגו וחיכיתי לבואו היום החגיגי הזה בו נולדה התינוקת שלי לפני 5 שנים. הרעיון היה לשלב בין פרי שהיא מאוד אוהבת, לעוגת יום הולדת, לחום של 38 מעלות ולשולחן עמוס באוכל. כל החישובים האלה יצרו עוגה של שתי שכבות משובחות: עוגת גבינה אפויה, מעליה שכבה עבה של מוס מנגו, ולסיום ג'לי מנגו. יצאה לי עוגה מושלמת! ולא תמיד אני יכולה להגיד את זה על מה שאני עושה (פרפקציוניסטית ודי קשה עם עצמי...). עוגה קלילה, ממש ממש קלילה כמו עננים, מרעננת, לא מתוקה מדי, עסיסית, קרירה וכל כך מנגוית...

לא סתם בחרתי בשכבה של עוגת גבינה אפויה. אני נורא אוהבת עוגות גבינה קרות, אך במרקם עוגת גבינה אפויה היא קלילה ומוסית יותר. בדיוק מה שרציתי עבור העוגה שלי. ושכבת המוס, בשל נוכחות מחית מנגו וחלבון מפוסטר מוקצף, יצאה כל כך קלילה ועדינה, בדיוק כמו הנסיכה הקטנה שלי. קיבלתי עוגה מאוד קיצית הן במרקמה הן בניחוח שלה.

עבור מוס אני משתמשת בחלבון מפוסטר או בכינוי הידוע יותר מרנג איטלקי. מרנג איטלקי הכי מתאים לקינוחים בהם המרנג לא נאפה, כגון אלסקה או פאי לימון או קרם חמאה ומרנג בשל כך שהחלבון עובר פיסטור על ידי סירופ סוכר מאוד חם.

עוגת מוס מנגו

לעוגת גבינה אפויהי, תבנית 24:
מרכיבים:
4 ביצים, להפריד חלמונים מחלבונים
1/3 כוס סוכר
500 גרם גבינת שמנת
1 שמנת חמוצה של פעם 27%
3 כפות קורנפלור
1 כפית תמצית וניל איכותית

הכנה:
1.      לחמם תנור ל-180 מעלות.

2.      להקציף חלבונים עם חצי מהסוכר לקצף יציב, להניח בצד.
בקערה גדולה לטרוף את החלמונים עם הגבינה, שמנת חמוצה, יתר הסוכר, תמצית וניל, והקורנפלור עד שנוצרת בלילה חלקה.

3.      לקפל את הקצף בעדינות לתוך בלילת הגבינה, לערבב היטב עד שכל התערובת אחידה וללא גושים.

4.      על תחתית התבנית להניח עיגול של נייר אפיה בקוטר התבנית. את תחתית התבנית החיצונית וכ-2 ס"מ בגובה הדפנות לצפות בנייר כסף.
להעביר את הבלילה לתבנית, להניח בזהירות את התבנית בתוך התבנית של התנור ולמזוג מים רותחים כ-3/4 מגובה התבנית של התנור ע"מ ליצור אמבט אדים. להכניס לתנור.
לאפות חצי שעה.

5.      לאחר חצי שעה, להנמיך את חום התנור ל- 120 מעלות ולאפות חצי שעה נוספת.
        לכבות את התנור ולהשאיר את הדלת סגורה למשך 10 דקות.

6.      להשאיר את העוגה על השייש עד להצטננות ולאחר מכן להכניס למקרר לפחות ל-3 שעות עד להתמצקות אחרונה.
רצוי להכין את עוגת הגבינה לילה מראש ובבוקר את המוס.


מוס מנגו:
מרכיבים:
4 מנגו בשלים (כ-600 גרם מחית, המנגו שלי היו לא גדולים)
3 כפות מיץ לימון
3 כפות סוכר
350 מ"ל שמנת מתוקה
2 כפות אינסטנט פודינג וניל
1/2 3 כפיות ג'לטין ו-3 כפות מים קרים
1 חלבון
קורט סודה לשתיה או מלח
25 גרם סוכר
13 מ"ל מים

הכנה:
1.      לקלף את המנגו ולהוציא את הפרי לקערה.
בבלנדר או בלנדר מוט לרסק את המנגו למחית חלקה או חלקה חלקית (אני השארתי מעט חתיכות מנגו).
להעביר את המנגו לסיר קטן, להוסיף 2 כפות סוכר ומיץ לימון ולהביא את המחית לרתיחה, לבשל דקה על אש קטנה, לכבות את האש ולהעביר את המחית לקערה.

2.      לקערית קטנה למזוג 3 כפות מים ומעל המיים לבזוק את הג'לטין. להשאיר אותו בצד למשך 10 דקות.
ברגע שג'לטין התנפח וספח את המים להמיס אותו או מעל בן מרי או במשך 8 שניות במיקרו.
להוסיף את הג'לטין המומס למחית מנגו שעדיין חמה, לערבב היטב. להשאיר בצד להתקרר, אפשר במקרר אך להשגיח שהמחית רק תצטנן ולא תתקרש.

3.      להקציף שמנת מתוקה קרה עם 1 כף סוכר ואינסטנט וניל.

4.      להכין חלבון מפוסטר: להתחיל להקציף חלבון עם קמצוץ סודה לשתיה או מלח על מהירות בינונית-נמוכה.
תוך כדי הקצפת החלבון להכין סירופ סוכר: 25 גרם סוכר ו-13 מ"ל מים להביא לרתיחה ולהמשיך לבשל על אש נמוכה עד שהסירופ מגיע ל-121 מעלות בדיוק.
כאשר הסירופ הגיע לטמפרטורה הנכונה מורידום אותו מהאש ולאט בזרם דק מוזגים לחלבון תוך כדי הקצפה על מהירות בינונית-נמוכה. ברגע שכל הסירופ נטמע בתוך הקצף מגבירים את המהירות לגבוהה.
מקציפים עד שמתקבל קצף חלק, מבריק ויציב.

הפרופורציות לחלבון מפוסטר: 3 חלבונים, 50 גרם סוכר ו-25 מ"ל מיים.
לא לשכוח להוריד 50 גרם סוכר מהמתכון היות שהוספנו לחלבון המפוסטר.
בעוגת מוס שלי השתמשתי בחלבון אחד ובחצי מכמות הסוכר והמים.

5.      להוסיף 1/3 מהקצפת למחית מנגו לקפל בתנועות מלמטה למעלה, להוסיף עוד שלישי ולקפל, ואת השליש האחרון.
להוסיף חצי מקצף החלבון לקצפת עם המנגו לקפל ולערבב בעדינות עד לאיחוד אך בלי לפגוע באווריריות הקצף. להוסיף את החצי השני.

6.      הרכבת העוגה: להכין מגש/מעמד עליו תגישו את העוגה.
על המגש להניח את עוגת הגבינה ומסביב לעוגה את התבנית/רינג בגודל המתאים לגודל העוגה (העוגה שלי הצטמקה מעט לכן הקטנתי את הרינג) ומעל עוגת הגבינה לשים את כל המוס, לישר בעזרת פלטה ולהכניס למקרר לפחות לשלוש שעות.

לשם נוחיות ודפנות העוגה חלקות ויפות יותר ניתן להשתמש בשקף לעוגות קרות ורינג מעל השקף.

ג'לי מנגו:
מרכיבים:
300 גרם מחית מנגו (תלוי בגודל המנגו, אני לקחתי 2 בגודל בינוני, מהסוג מאיה, הם לא גדולים)
1 כף מיץ לימון
2 כפיות סוכר
1/4 כוס מים
2 כפיות ג'לטין
2 כפות מים

הכנה:
1.      לקלף את המנגו ולהוציא את הפרי לקערה.
בבלנדר או בלנדר מוט לרסק את המנגו למחית חלקה.
להעביר את המנגו לסיר קטן, להוסיף 2 כפיות סוכר, רבע כוס מים ומיץ לימון ולהביא את המחית לרתיחה, לבשל דקה על אש קטנה, לכבות את האש ולהעביר את המחית לקערה.

2.      לקערית קטנה למזוג 2 כפות מים ומעל המים לבזוק את הג'לטין. להשאיר אותו בצד למשך 10 דקות.
ברגע שג'לטין התנפח וספח את המים להמיס אותו או מעל בן מרי או במשך 8 שניות במיקרו.
להוסיף את הג'לטין המומס למחית מנגו שעדיין חמה, לערבב היטב. להשאיר בצד להתקרר, אפשר במקרר אך להשגיח שהמחית רק תצטנן ולא תתקרש.

3.      להוציא את העוגה מהמקרר ולשפוך מעליה את הג'לי מנגו.
במידה והתבנית מלאה עד אפס מקום, ניתן לפתוח אותה בזהירות, להרים 1 ס"מ למעלה, לסגור ואז לשפוך את הג'לי.
להכניס למקרר למשך שעה לפחות עד להתקרשות של הג'לי.

בתיאבון!

נ.ב רוצים לדעת מה עוד היה על שולחן יום ההולדת של לולי שלי? פאי בצל, ממרח סרדינים, טפנד, חלה, עוף עם תפ"א אפויים, בלינצ'סים במילוי תפ"א, פסטה בלונז, לשון בקר, סלט עגניות חריף, סלט מלפפונים ובצל, סלט מיונז, בטטה בתנור, היו גם צ'יפס ושניצלים לאלה שכל האוכל הזה לא מדבר אליהם ואפילו עוגות שוקולד אישיות בכוסות במיקרו (של קרין גורן) לאלה שלא חובבים מנגו.
אזזזזז... איזה מתכון תרצו לקבל קודם? ;-) דברו אלי ואפרסם :-)

נטי



                                     מלבישים את הרינג מעל העוגה ומכסים את עוגת הגבינה במוס












2 comments:

  1. יפה מאד ונראה טעים ביותר ליום קיץ חם
    אני הייתי מעונינת בממרח סרדינים
    תודה על הבלוג היפה והמתכונים.

    השבמחק

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...