יום ראשון, 21 באוקטובר 2018

עלי גפן ממולאים באורז - לוטם ושלו מבשלים


שלום חברים!
אני כל כך נרגשת וגאה לספר לכם שמהיום תהיה נישה חדשה בבלוג, וזה... טאדאדאדאם... צילומי ווידאו, ולא סתם צילומי ווידאו, אלא בכיכובם של שני האוצרות שלי - שלו בן ה-8.5, ולוטם בת ה-5. הילדים שלי הם חלק בלתי נפרד מהמטבח הביתי שלנו, וגם מסדנאות וחוגי הבישול שאני מעבירה.

אקדים ואומר, לעת עתה אינני מומחית גדולה בהעלאת סרטונים ליו טיוב וגם בעריכת וידאו. אך עדיין החלטתי לצלול לתוך זה ותוך כדי ללמוד לשחות, אחרת, אני מכירה את עצמי, זה ייקח לי שנים ;-) כרגע אני מצלמת לנייד, לצערי יש לי תקלה במצלמה שלי ולכן צילום ווידאו איננו פועל כעת. אני מצלמת באווירה הביתית שלנו, משמע נותנת לילדים להרגיש חופשי ולא כאילו הם מצטלמים עבור מישהו או עבור משהו. כך, בטבעיות, ובלי אילוץ הם מרגישים נוח. בין אם הם קצת מתווכחים ביניהם "מי שם ראשון את המלח" או "מי מגלגל יותר עלי גפן", בין אם ברקע שומעים קולות של האוצר השלישי שלי אשר טרם הגיע לגיל של בישולים ;-) ו... עם הזמן, אולי אני אף אלמד לערוך ולסנן קולות רקע, וגם לקצר את אורך הסרטון. בקיצור, צללתי אז תזרמו אתי :-)  :-) אה, ואל תשכחו להירשם לקבלת העדכונים ביו טיוב!

את עלי הגפן האלה הכנו בדיוק לפני שבוע. ביום רביעי בערב בשבוע שעבר שלו מודיע לי: "אה, שכחתי, את צריכה להכין עלי גפן לכיתה". ואני: "????????????", והוא: "אנחנו לומדים הכל על גפן, אז אמרתי למורה שאת יכולה להכין עלי גפן ממולאים לכיתה". ואני מתכסה בזיעה קרה: "למתי?!", והוא בנחת: "אני חושב שלמחר...". איך למחר?? מתי אכין אותם, בלילה?! טוב, החלטתי שאכין ליום ראשון. ביום חמישי בבוקר שלו מתעורר והשאלה הראשונה שלו: "אמא, הכנת עלי גפן?". כן, חמוד! כל הלילה ישבתי וגלגלתי! מי אמר שאמא צריכה לישון בכלל? זו הרי פריווילגיה מיותרת לחלוטין לאמהות... אז עניתי לו: "נראה לך?? אנחנו נכין ליום ראשון. ביחד. כולנו. נידבת אותי? תשא באחריות ;-) ".

טוב, עלי גפן. אתם לא מבינים עד כמה אני אוהבת להכין עלי גפן! אולי אפילו יותר מלאכול (ואני מאוד מאוד מאוד אוהבת לאכול עלי גפן!). זה ריפוי בעיסוק. זאת תרפיה לכל דבר. זה סוג של מדיטציה. ולא, אני לא צוחקת. כשאתם בנהיגה, על מה אתם חושבים? על מיליון ואחד דברים, המוח עובד נון סטופ. כשאתם שוטפים כלים, על מה אתם חושבים? על הכל חוץ מעל הצלחות שבכיור. ואילו כשממלאים עלי גפן, חושבים רק על עלי הגפן. הראש מתנתק מכל שאר המחמשבות המיותרות שמעסיקות אותנו כל היום, ואנחנו מרוכזים רק בעלי גפן. זו מעין בריחה לתוך השלווה הפנימית. ייקח לכם שעה להכין אותם? שעתיים? תגידו תודה. זה הזמן שלכם עם עצמכם.

את עלי הגפן אינני קונה. יש לי בגינה שלי גפן קטנה, אורגנית, ממנה אני קוטפת את העלים הצעירים והרכים איפשהו בתחילת חודש מאי. לאחר מכן אני שוטפת אותם היטב, חותכת ומשליכה את הגבעול ומקפלת את העלים בחבילות קטנות, מכניסה לצנצנת זכוכית מעוקרת, בוזקת מלח גס וממלאה מים רותחים. כשהצנצנות מתקררות, מכניסה אותן למקרר. ברגע שאני רוצה להכין עלים ממלואים, אני מוציאה מהצנצנת חבילות קטנות של עלים מקופלים, שוטפת אותם במים וחולטת במשך כ-5 דקות.

עלי גפן שאני אישית אוהבת, אמורים להכיל רק אורז, בלי בשר. ולהיות חמצמצים בנדיבות. זה לא שאני לא אוהבת עם מילוי בשרי, אבל מילוי בשרי אני משאירה לכרוב ולפלפלים ממולאים. את עלי הגפן אני ממלאה באורז עם הרבה מאוד עלים ירוקים ובצל שטוגן קלות עד שקיפות, וכמובן מיץ לימון.



מרכיבים (ל-92 עלי גפן):
3 כוסות אורז
2 בצלים גדולים
1 צרור פטרוזיליה ללא הגבעולים
1/2 צרור כוסברה ללא הגבעולים
1/2 צרור שמיר ללא הגבעולים
עלים מ-4 גבעולי נענע
5-6 גבעולי בצל ירוק
1 לימון סחוט
3 כפיות מלח גס
פלפל שחור גרוס
3 כפות שמן זית
1/3 כוס מים

לרוטב:
1/2 6 כוסות מים
1/2 כוס רוטב עגבניות
1 לימון סחוט ועוד 1 פרוס לטבעות
2 כפיות מלח
1/2 1 כפות סוכר
פלפל שחור
1 כפית פסטו (או 6-7 עלי בזיליקום קצוצים דק)
2 כפיות רוטב צ'ימיצ'ורי (או 5-6 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק)
4 כפות שמן זית

הכנה:
  1. לשטוף את עלי הגפן מעודפי המלח (במידה והיו משומרים).
להרתיח מים בסיר ולחלוט את עלי הגפן השטופים במשך 4-5 דקות.
להוציאם לצלחת לשם התקררות.

  1. במחבת מאוד גדולה או בסיר לטגן עד שקיפות ב-3 כפות שמן זית  את הבצל (לא ירוק) קצוץ לקוביות קטנות. אין צורך להזהיב את הבצל. רק עד שקיפות והתרככות.

  1. לשטוף את האורז ולהוסיפו לסיר עם הבצל. לערבב ולהנמיך את האש.
להוסיף פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, נענע ובצל ירוק קצוצים דק.
להוסיף מלח, פלפל שחור ומיץ לימון. לערבב את הכל היטב ולהוסיף 1/3 כוס מים רותחים. אין צורך לבשל את האורז, רק לתת לו אידוי קצר.
להשאיר את הסיר עם האורז על הגז למשך דקה תוך ערבוב מתמיד. לכבות את האש.

  1. על תחתית סיר גדול למזוג 2 כפות שמן זית ולהניח את הגבעולים שנשארו מהפטרוזיליה, הכוסברה ושמיר, לשים פרוסות לימון.

  1. על קרש חיתוך או על צלחת גדולה להניח עלה גפן אחד. על החלק התחתון של העלה (החלק עם הגבעול) לשים כ-1 או 3/4 כף אורז (תלוי בגודל העלה, יש עלים ממש קטנים, ויש בהרבה יותר גדולים).
לסגור את הקצוות התחתונים של העלה כלפי פנים (ראו תמונות וסרטון), לאחר מכן לסגור את העלה מהצדדים ולגלגל לגליל מהודק אך לא מהודק יתר על המידה. בל נשכח כי האורז זקוק למקום להתנפח.

עלה מהודק יותר מדי עלול להיקרע במהלך הבישול. עלה שלא הודק כראוי, ייתכן ולא יצליח לתפוש את האורז בתוכו
 ויתפרק כשנרצה להוציא אותו מהסיר.


  1. לסדר את עלי הגפן הממולאים בסיר בצורה מעגלית (או איך שנוח לכם, לי השיטה הזאת עובדת הכי טוב, כל העלים צמודים אחד לשני ולא מתפרקים).
כאשר תחתית הסיר תהיה מכוסה בעלים, מערימים קומה שנייה של העלים.

אין למלא את הסיר עד אפס מקום! האורז אמור להתנפח בבישול ולשם כך זקוק למקום פנוי.
 3/4 סיר עלי גפן מגולגלים זה המקסימום.

  1. כאשר הסיר מלא, מניחים מעל עלי הגפן פרוסות לימון ועל מרכז העלים/הסיר צלחת, היא תשמור על העלים הדוקים וצמודים.

עבור הרוטב לערבב יחד את כל המרכיבים למעט המים. לרוטב להוסיף 1/2 כוס מים (ניתן לטעום ולתקן תיבול) ולשפוך אותו לסיר עם העלים.
להוסיף בזהירות את יתר המים.
לסגור את הסיר עם המכסה ולבשל על להבה גבוהה עד לרתיחה. לאחר רתיחה להנמיך את האש להכי קטנה (מומלץ לבשל על כירה בינונית או קטנה) ולבשל במשך שעה-שעה וחצי, עד לעידוי הנוזלים.

הערות: מי שאוהב פחות חמצמץ, הפחיתו בכמות הלימון. אני אוהבת כשהחמיצות מאוד מודגשת.

בתיאבון!

נטי


















אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...