יום שבת, 10 בנובמבר 2018

חלה לשבת (ולכל ימות השבוע)



לאחרונה אני נתקלת בקבוצות אפייה ובישול בפייס בבקשות למתכון הכי מוצלח לחלות. וכל פעם כשאני מתכוונת לשלוף לינק מהבלוג שלי לחלה הכי מוצלחת, אני מגלה לתדהמתי שאין לי לינק כזה בבלוג. איום ונורא! איך, איך, איך עד עכשיו לא פרסמתי מתכון הכי שווה ושמצליח תמיד, פשוט תמיד. טוב, למעשה, פעם, נורא נורא מזמן, עוד כשהיה לי הבלוג הראשון בתפוז, פרסמתי את המתכון בגרסת לחמניות וקראתי להן "לחמניות חלה". אבל הבלוג הישן כבר לא פעיל מבחינתי (המתכונים עדיין קיימים, אך אני כמעט ולא נכנסת לשם) ולכן אני גם לא מפנה לשם אנשים שמבקשים מתכונים.

כשהתחלתי לחשוב ביני ובין עצמי למה בעצם דווקא המתכון לחלה עדיין לא נכנס אלי לבלוג, הבנתי שעבורי זה כל כך א'-ב' של אפייה, ושל לחמים בכלל, בערך כמו לכתוב מתכון לחביתה... (אפילו חביתה אני מכינה פחות מאשר חלה), ולכן לא טרחתי לכתוב מתכון. לפחות פעמים בשבוע אני אופה חלות. אין ספק שזהו לחם הנעים והטעים במיוחד. יחד עם זאת, אני אישית מאוד אוהבת גם לחמי שאור ולחמים מלאים. אבל הילדים שלי לא מחליפים חלה בשום לחם אחר. הכריכים לבית הספר ולגן אמורים להיות רק עם חלה. אגב, ניסיתי להכין להם חלה על בסיס שאור, אך הם עולים על זה מיד ולא אוכלים.

המתכון במקור איננו שלי, אם כי בחלוף השנים הוא נהפך לחלק בלתי נפרד ממני, בערך כמו היד שלי, או הרגל או האף... כמה שנים אני מכינה את החלות לפי המתכון הזה? שלוש עשרה שנה! המתכון הוא של סמדר זורע ברמק האחת והיחידה. אני תמיד גאה לספר שלולא סמדר, לא הייתי היום אופה מאפי שמרים ובטח שלא מעבירה סדנאות שמרים. מי היה מאמין שבשנת 2005 לא ידעתי בכלל מאיזה כיוון ניגשים לבצקי שמרים? הטורים המפורטים והמנומקים, ומנוסחים בצורה מלאת סבלנות ורוגע, בליווי תמונות יפהפיות, גרמו לי לקנות כמה סוגי שמרים, כמה קילו קמח ולהתחיל לנסות משהו שמעולם לא העזתי. באותה תקופה "בלעתי" כל טור חדש של סמדר שהתפרסם ב"וואלה אוכל", וכמה שנים מאוחר יותר חברתי הטובה אף קנתה לי למתנה את ספרה של סמדר זורע ברמק "על הלחם לבדו". והחלה הזאת נהפכה לפייבוריטית מוחלטת. גם בסדנאות השמרים שלי אני עובדת עם המתכון הזה.

גם הפעם הגוזלים שלי הכינו את החלות יחד אתי. מבחינתם יום שישי הצליח במידה והם הכינו לעצמם לחמניות עם כל מיני מליות שהם אוהבים :-) אבקש לא להתעלף מהצבע ה... מיוחד, נקרא לו כך, שיש לשלו על היד. הוא לומד בחוג איפור גוף וכל פעם מפתיע אותי בקישוטים שונים (הפעם הייתי אמורה להתעלף כשהוא ירד מההסעה וביים נפילה ואחרי זה הראה לי את היד ה"פצועה". חייבת לציין שזה די הצליח לו חחחח)



המתכון המקורי של סמדר (הועתק כלשונה). הערות ושינויים קלים שלי למטה.

חלה לשבת
שתי חלות שמיניה (סמדר זורע ברמק)
חלת שמינייה

חומרים לחלה אחת גדולה מאוד או ל- 2 חלות בינוניות:
30 גרם שמרים טריים או 4 כפיות שמרים יבשים
¼ 1 כוס (300 מ"ל) מים פושרים
1/3 כוס סוכר
1 כפית מלח
1 ביצה גדולה טרופה
40 גרם מרגרינה מומסת
½ 5 - 5 כוסות קמח לבן

לציפוי:
1 חלמון ביצה
1 כפית מים
מעט שומשום או פרג

אופן הכנה:
1. מערבבים בקערה גדולה שמרים, מים, סוכר, מלח, ביצה ומרגרינה מומסת.

2. מוסיפים 2 כוסות מהקמח וטורפים עד שתתקבל תערובת אחידה וחלקה.

3. מוסיפים עוד ½ 2 כוסות מהקמח בהדרגה תוך ערבוב בכף, עד שנוצר בצק.

4. מוציאים את הבצק למשטח מקומח ולשים היטב כ-7 דקות. אם הבצק דביק, מוסיפים עוד קמח במהלך הלישה בכמות של עד כוס אחת. לשים עד שהבצק יהפוך לבצק רך, פחות דביק וגמיש מאוד.

5. משמנים קערה נקייה במעט שמן, מגלגלים בה את הבצק, מכסים במגבת לחה או בניילון נצמד ומשהים לתפיחה עד הכפלת הנפח, במשך כשעה-שעה וחצי, בטמפרטורת החדר.

6. לאחר שהבצק תפח, מוציאים את האוויר מהבצק בלישה קצרה, ומעצבים למקלעת.

7. מניחים את המקלעת על נייר אפייה באלכסון של תבנית התנור. מכסים במגבת או בניילון, וממתינים כ-40 דקות, עד שהחלה כמעט מכפילה את נפחה. בינתיים מחממים את התנור.

8. טורפים חלמון ביצה עם כפית מים ומברישים בעדינות את החלה. מקפידים על הברשה אחידה על פני כל החלה התפוחה. לסיום, זורים מעל לחלה מעט שומשום או פרג.

9. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני 180 מעלות, כ-45 דקות או עד שהחלה השחימה יפה.

10. מוציאים את החלה מהתנור ומניחים אותה לקירור על רשת.

הערות:
  1. את כמות השמרים בבצק אני מפחיתה משמעותית. אני שמה רק כפית אחת של שמרים יבשים אך נותנת לבצק לתפוח לפחות 4 שעות. בימי הקייץ החמים אני מסתפקת בחצי כפית שמרים והתפחה של כ-5-6 שעות.
למה עדיף פחות שמרים מיותר? למה עדיף להתפיח זמן ארוך יותר? הכל נלמד בסדנאות האפייה שלי.

  1. לי לוקח קצת יותר מ-1/4 1 כוסות מים. אבל תתחילו ממה שכתוב במתכון והוסיפו טיפונת במידת הצורך.

  1. אני לא משתמשת במרגרינה. בכלל. לעולם. אני אפילו לא יודעת באיזו מחקה בסופר קונים אותה. אני שמה או חמאה או שמן זית. כמובן שכל שמן יעשה עבודה דומה, אך שמתי לב שבחלה דווקא שמן זית נותן את אותו האפקט כמו חמאה. מעין רכות מיוחדת.

  1. זמן האפייה שלי בתנור שלי הוא בול 42 דקות.

  1. המתכון הזה עבר כברת דרך אתי, ואני ממליצה לכם על שילוב קמחים חוץ מקמח לבן רגיל: שליש קמח לחם, שליש קמח כוסמין מלא, שליש קמח שיפון מלא.

בתיאבון!

נטי






2 comments:

  1. תשובות
    1. היי אתי :-)
      מלא זמן לא ראיתי אותך!
      בהחלט, הילדים כבר לא תינוקות (חוץ מהפיציק בן השנה וחצי), שלו ולוטם כבר מבשלים ואופים יחד איתי :-)
      וואו, כמה זמן עבר מאז... אבל נראה כאילו רק אתמול היה.

      מחק

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...