נגיסי שטולן


מיני שטולן? אותו לחם מטובל מתוק שבעבר נהגו להכין בגדלים עצומים של עשרות קילוגרמים ואפילו כמעט שני טון, אפשר גם בנגיסונים קטנים? כן, אפשר וזה פינוק אמתי לקחת ביד עוגיה ארומטית קטנה מצופה בשכבה עבה במיוחד של אבקת סוכר ולאכול אותה בשני ביסים.

 

שטולן זו עוגה גרמנית עשירה, מטובלת, דחוסה, עם שפע פירות יבשים, אגוזים ומרציפן, וזאת העוגה החגגית של החג קריסטמס בגרמניה. העוגה מסמלת את ישו התינוק מחותל בסדין צחור. בעבר הרחוק העוגה הזאת כלל לא הייתה עוגה, אלא לחם עם מינימום מרכיבים אשר הוגש בצום חג המולד כאשר חמאה וחלב אסורים בזמן הצום. יותר מאוחר הוסיפו לשטולן דבש, קליפות מסוכרות ותבלינים והרי ששימוש בקמח חיטה היה בפני עצמו יוקרתי וחגיגי. בשנת 1491 האפיפיור אינוקנטיוס השמיני אישר להוסיף לשטולן גם חמאה ובאותה שנה אופה מלכותי המציא להוסיף גם פירות יבשים, וכך שטולן נהפך סופית למאפה חגיגי.

 

קיימים כמה סוגי שטולן: שטולן מבצק שמרים עשיר מאוד ע"ב בצק מקדים, מבצק על בסיס גבינת טבורוג/טוב טעם, עם מילויים כמו פרג ומרציפן. שטולנים מוכנים מברישים בנדיבות בחמאה מומסת וזורעים שכבה עבה של אבקת סוכר. נהוג להחזיק שטולן במשך שלושה שבועות במקום קריר לפני ההגשה.

 

אבל מזל שאפשר גם לעגל פינות! לא חייבים לאפות שטולן בגודלו המקורי ואפילו אפשר לזלול מיד בלי לחכות ולרייר במשך שלושה שבועות (אלוהים, זה מזוכיזם! מי מסוגל לחכות כל כך הרבה?). אפיתי את העוגיות הנהדרות האלה לפי המתכון מהאתר של אנה ג'ונס. הן טעימות להפליא! הכנתי קערה מלאה במיוחד עבור ארוחת ערב של יום שישי, בעלי יצא להליכה בים, ומיד בתום האפייה יצאתי להביא את הילדים מהמסגרות, וכשחזרתי לאחר כשעה וחצי... בעלי חזר לפני... להמשיך? נשאר פחות מחצי הכמות!!! ואחרי שהוא זלל יותר מחצי, החליט להחביא את הקערה בתוך התנור כדי לא להתפתות לחסל את היתר חחחחחח העוגיות טעימות בצורה מביכה. אי אפשר לעצור (טעמתי, עם זה שאני קיטוגנית, לא יכולתי להתאפק) הן רכות אך יחד עם זה די דחוסות, ספק דובשנית, ספק עוגה, ספק עוגיה, מטובלות, מתוקות ברמה סבירה (האמת, מאז שאני בתזונה קיטוגנית ובכלל לא אוכלת מתוק, כל דבר מתוק הוא יותר מדי מדי מדי מתוק בשבילי). קינוח נהדר גם לארוחת ערב של יום שישי, וגם כעוגייה חגיגית ליד כוס קפה או תה חם.

 

מרכיבים (כ-35-40 עוגיות):

 

100 גרם צימוקים

30 גרם קליפות הדרים מסוכרות (אני שמתי קליפות פומלה מסוכרות שהכנתי בעצמי זמן מה קודם)

1 כף רום או ברנדי (השתמשתי בקונייק)

300 גרם (1/4 2 כוסות) קמח

50 גרם (1/3 כוס) קורנפלור

75 גרם (1/3 כוס פלוס 1 כף) סוכר דק

1 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית סודה לשתייה

קמצוץ מלח

1 כפית קינמון

1/2 כפית ציפורן

1/8 כפית אגוז מוסקט

קליפה מגורדת מלימון אחד

1 ביצה

120 גרם חמאה בטמפ' החדר

200 גרם (1 כוס פחות כף) גבינת טבורוג/טוב טעם

1 כפית תמצית וניל

 

לציפוי:

220 גרם (1/2 1 כוסות אבקת סוכר)

130 גרם חמאה מומסת

 

הכנה:

 

מחממים תנור ל-180 מעלות.

מניחים נייר אפייה על גבי תבנית האפייה.

 

מערבבים בקערה את הצימוקים וקליפות מסוכרות עם כף רום ומשאירים בצד עד להכנת הבצק.

 

מערבבים יחד את כל המרכיבים היבשים. מוסיפים ביצה, חמאה, גבינת טבורוג, צימוקים וקליפות מסוכרות ותמצית וניל.

מערבבים את הכל ביחד עד לקבלת בצק רך ודביק (אני ערבבתי במיקסר, במתכון המקורי לשים ידנית. עשו מה שנוח לכם).

משאירים את הבצק בצד למשך 10 דקות כדי לאפשר לסודה להתחיל לפעול. לאחר מכן קורצים פיסות בגודל אגוז מלך ויוצרים אליפסה או כדור.

בעזרת צ'ופסטיק או שיפוד עץ (או כל דבר אחר מתאים להגדרה) לעשות מעין חריץ במרכז לאורך העוגיה המיועדת כדי שיבצרו כמו שני חצאים (ראו תמונה, שלב זה אינו הכרחי, ניתן בכיף לדלג עליו), להניח את העוגייה על התבנית במרחקים של 2 ס"מ אחת מהשנייה.

לאפות במרכז התנור במשך 22-25 דק' עד לקבלת צבע חום-זהוב בהיר.

 

בזמן שהעוגיות נאפות ממיסים חמאה בקערה ובקערה נפרדת מכינים את אבקת הסוכר.

כשהעוגיות מוכנות, מוציאים אותן מהתנור ובעודן חמות מברישים בנדיבות בחמאה מומסת ומייד טובלים מכל הצדדים באבקת סוכר.

מסדרים את העוגיות על כלי הגשה או כלי סגור הרמטי.

 

בתיאבון!

 

נטלי 












תגובות

הוסף רשומת תגובה

רשומות פופולריות